Youth Hostel

Antwerp, Belgium

2004 — 2011

A semi-public building next to a new square seamlessly fits into the urban tissue through its volume, greyness, and vertical windows but sets itself apart through scale, the use of natural stone cladding and large flush windows generating a dialogue with the city.

Open to the new square, the reception and café on the ground floor are linked through a large void to the restaurant below. This void, and a large outdoor patio, generate a light and qualitative experience in the basement restaurant. Bedrooms are situated on the floors above.

Materiality and furniture are very utilitarian, robust, and vandal-proof. Grey polished concrete, black fiber resin boards, and white plaster form a backdrop while the users and the surroundings add colour and liveliness.



In collaboration with:
Bureau Bouwtechniek

 

Publications:

DS Magazine, De Standaard, October 2014 

Belgium New Architecture n°5, November 2011

A+231, August/ September 2011

de Architect, July/ August 2011

 

Photography:

Koen Van Damme

Juan Rodriguez

 

1417018713 1417018734 1417018757 1417018774 1417018821 1417018844 1412349031
1412348997
1412349048
1412348976
1412349071
1412349090
1412349111