BS Residence

Zwevegem, Belgium

2009


The project is situated in a wide, gently sloping, rural landscape with a windmill on the horizon. The challenge consisted of converting a former cluster of farmhouses into a home for a family with two children, respecting the traditions of Flemish rural architecture but with a contemporary approach to the plan.
Two large barns face each other across a courtyard. Flanked by several smaller refurbished outbuildings, the completely renovated and internally reorganized farmhouse encloses the third side of the courtyard. To meet the brief, the concept for the former farmhouse required an open, contemporary approach but with consideration given to shelter. Several functional volumes, enclosed by brick walls with kalei finish, support the large gable roof and thereby define the spatial experience of the living areas on the ground floor of the house. The arrangement of these functional volumes evokes rural Raumplan architecture and accentuates beautiful sightlines through wide openings between them. The contemporary living spaces amidst the volumes are only separated from the outside by large windows that frame vistas of the surrounding landscape and the courtyard to the south.


The materials and details are recovered from the old tradition: wooden flooring and furniture of wide oak planks, aged bluestone in different formats, classic pivot hinges and door handles, exposed light bulbs, the kalei brick from the outside continued through to the inside, and even on to ceilings. These materials have a certain roughness, but their tactility and the use of careful detailing form a comfortable home that captures the essence of rural living, sheltered by its red-tiled roof. The same expression can be felt in the adjacent renovated barn with exposed wooden beams of a roof that covers an indoor pool with lounge area.
Ox-blood colour painted doors accentuate the main entrance. Although this colour has been applied to doors and shutters of old barns for centuries, in combination with a contemporary intervention behind, the overall project attains a state of rural timelessness.





Photography:

Juan Rodriguez


Publications:

AD Collector, September 2011

Bamboo magazine, June 2012

Elle Decor Italia, January/ February 2014

Häuser, October 2014

Architectura y Diseño, January 2015

Corriere della Sera - Living, June 2015

 



VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_1
VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_2
VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_3
VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_4
VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_5
VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_6
VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_7
VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_8
VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_9
VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_10
VVDA_BS Residence_Juan Rodriguez_11
VVDA_2009_BS Residence_site plan
Screen Shot 082